HARAN'IN PİRAMİTLERİ

36°51'48.00"K 39° 1'48.00"D

Haran Güneydoğu Anadolu'da Şanlı Urfa'nın 40 km güney doğusunda eski bir şehir kalıntısı. Şimdi, Akcakale ilçesine bağlı bir bucak. Son on yıllarda buraya Altınbaşak'da deniyor. Tahıl ekimine uygun.Burada Altınbaşak kasabasında  çok garip yapılar görülüyor. Karşıdan toplu olarak bakıldığında, bir yığın kümbet biçiminde şekiller göze çarpıyor. Yada milyonlarca arının evi olabilecek kovan biçimli tepecikler, evcikler  birer koni biçiminde, tekil, ikili, üçlü ve beşli guruplar halinde yapılmışlar. Gerek tek koniler gerekse çoklu koniler, dikdörtgen yada kare biçimli alçak yapıların üzerinde duruyorlar . Önlerinde birkaç küçük pencere bulunuyor. İlk bakışta bunların içinde yaşanılan evler olduğu düşünülüyor.

 

YİYECEKLER KORUNUYOR

Evet, bu evlerde yaşanıla bilir ama yöre halkı bunları daha değişik amaçlar için kullanıyor.Burada yiyecekler depoluyorlar.Haran Türkiye'nin   en sıcak yerlerinden. Yaz aylarında sıcaklık 45 dereceyi aşıyor. Bu sıcakta insanın ayakta durması bile güçken yiyeceklerin bozulması bile işten değil.Fakat et, süt, yumurta, meyve, sebze  yiyecekler bozulmadan  koruyabiliyor nerede mi işte o garip görünümlü evciklerin içinde ...konik kümbetlerin içi hayret edilecek ölçüde serin sanki soğuk hava deposu gibi. Haranlılar da çok sıcaktan bunaldıkları zaman bu garip görünümlü yapıların içine girip serinliyorlar. Kışın ise soğuk aylarda tam tersi bir durum ortaya çıkıyor. Evciklerin içi ocak gibi oluyor sanki bunların sıcaklığı dünyaya bağlı değilmiş gibi.Fakat konik dar piramit evlerin özellikleri bu kadarla da bitmiyor.

HAYVANLARA DA YARIYOR

Tavuklar piramitlerde daha çok yumurtluyor, hatta yumurtadan kesilen tavuklar tekrar yumurtlamaya başlıyorlar. Koyun ve ineklerde de aynı belirtiler görülüyor. Geceleri burada kalan hayvanların sütleri artıyor. Kısacası yiyecekler uzun zaman taze kalıyor ve hayvanların verimi artıyor. Bir diğer ilginç olay soğanlarla ilgili. içeride bırakılan soğanlar kısa sürede filiz veriyorlar       

NEDEN YAPIYORLAR

Aslında olaylar o kadar benzersiz değil .Anadolu da aynı yararların  sağlandığı bir çok yer var.Ama onların tümü doğal yerler. Haran piramit evleri ise doğal değil yani onları harranlılar yapıyor.Peki ama ,neden ?.. yada Haran köylüleri bu tür garip evler yapmayı nereden öğrenmişlerdi? Yanıt çok kısa ama düşündürücü. Diyorlar ki" bize bu tip yapıların böyle özellikleri olduğunu babalarımız öğretti onlara dedeleri öğretmiş, onlara  da atalarımız ".Peki, konik yada piramit yapıların özel ortamlar yarattığını bilen atalar kimlerdi.